17/2/11

Για ένα σχολείο στην Φινλανδία..


Το Sannsin Koulu στην επαρχιακή πόλη του Kauhajoki, στην περιοχή της Vaasa και 350 χλ. ΒΔ του Helsinki, ήταν το μέρος για την 5η εκπαιδευτική συνάντηση 9-13/2/2011 του σχεδίου Health-e-living .. Μια σχολική κοινότητα εντελώς διαφορετική από ό,τι έχω δει έως σήμερα. Δεν θα μείνω στο εκθαμβωτικό νεόκτιστο κτήριο, με την υπέροχα απλή λειτουργική κατασκευή του, την αισθητική των τάξεων, τα πολλαπλά καθιστικά στους διαδρόμους,το αθλητικό κέντρο μέσα στο σχολείο! τις έξτρα αίθουσες επιστημών, αισθήσεων! αυτοσυγκέντρωσης, χαλάρωσης, σάουνας για τα παιδιά που χρειάζονται επιπλέον χαλαρωτικές ασκήσεις, μικρά δωμάτια για ενισχυτική εξατομικευμένη διδασκαλία από βοηθούς η του δασκάλους της τάξης, το ποιοτικό δωρεάν! φαγητό για όλους στο εστιατόριο…. Αλλά θα υπογραμμίσω αυτά που πραγματικά παρατήρησα και πιστεύω ότι κάνουν τη διαφορά στην παρεχόμενη εκπαίδευση στην Φινλανδία..
Η ηρεμία και αυτοπεποίθηση όλων των εκπαιδευτικών για την επάρκεια και το έργο τους..
Η ξεκάθαρη γνώση των στόχων σπουδών κάθε βαθμίδας
Η ελευθερία επιλογής νέων μεθόδων για την επίτευξη των στόχων αυτών
Η καθημερινή συνεργασία των εκπαιδευτικών επί της ουσίας και σε όλα τα επίπεδα, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ομάδων με αυτενέργεια και πρωτοβουλίες καθιστώντας τον διευθυντή απλό συντονιστή του σχολείου.
Η ελευθερία κίνησης των μαθητών στους χώρους, με λόγο, αιτία και ησυχία!
Η ευαισθησία τους, η ευγένεια και η κοινωνικοποίησή τους , αν και ζουν σε μικρή επαρχιακή πόλη.
Οι Φινλανδοί αν και ξεκινούν το σχολείο στην ηλικία των 7 ετών δεν βιάζονται για τα καλά αποτελέσματα .. Αυτά έρχονται σταδιακά και σίγουρα, γιατί επενδύουν στην ποιότητα της παρεχόμενης γνώσης, δεν βιάζονται και οι δάσκαλοι απολαμβάνουν μεγάλης κοινωνικής εκτίμησης.
ΥΓ.. ο νέος εκπαιδευτικός αμείβεται με 2.300 ευρώ μηνιαίως, προσέρχεται στο σχολείο 8.00 και αποχωρεί στις 3.00.. αν ένας μαθητής του δεν ανταποκρίνεται για οποιονδήποτε λόγο στα καθήκοντά του, ο εκπαιδευτικός είναι ο υπεύθυνος να λύσει το ‘πρόβλημα’ αυτό στο σχολείο με έξτρα βοήθεια που θα του προσφέρει.-


sourses:
1.ArcangeloCorelli-Pastoral,DeadCanDance-Saltarello,Gladiator-wearefree
2.Coldplay-clocks, U2-with or without u, L. Cohen-winter lady

Δεν υπάρχουν σχόλια: